zondag 24 maart 2019

GEZONDHEIDSZORG IN DE MIDDELEEUWEN
De Middeleeuwen kenden al, universitair geschoolde artsen, die vaak als (huis)arts aan vorstenhuizen waren verbonden. Ze waren opgeleid met oude Griekse manuscripten en diagnosticeerden en heelden op afstand, door waarnemingen, compressen en kruidenelixers en advies. Veel verder ging hun behandeling niet.
Maar had je kiespijn, luizen, nierstenen of aambeien, dan moest je bij de barbier zijn, een vak, waarvan elke stad er een aantal kende. Je...
kon er je haar of baarden laten knippen, maar je kon er ook terecht voor behandelingen met bloedzuigers, gloeiende tangen en het openen van aderen.
De barbierspaal met zijn rood-witte strepen gaat terug op een oude gewoonte, om de verbanden die voor aderlating waren gebruikt, buiten de zaak te drogen te hangen. In de loop der eeuwen ontwikkelde zich de barbierspaal tot uitgangbord. In de 16e eeuw werd de kleur blauw toegevoegd. Dit uithangbord werd door chirurgijnen gebruikt. De palen waren tot voor kort nog een algemeen straatbeeld. In Harlingen was aan de St.Jacobs een barbier gevestigd, nu Salon Cats. De bijbehorende barbierspaal is sinds een aantal jaren verdwenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten