vrijdag 18 november 2016


HARLINGER WANDELVERHALEN
KOETILLE (het LUDINGAKLOOSTER)
Ten westen van Koetille komt in de zestiende eeuw Harlingen tot bloei. Het Ludingaklooster is verdwenen en al wat overblijft is de terp. Historisch gezien is het geen belangrijke plaats meer en het verdwijnt in de nevelen van de geschiedenis. Tussen Harlingen en Leeuwarden wordt in de 16e eeuw de Trekvaart aangelegd. Hierlangs komen de schepen met turf bestemd voor de Harlinger zoutketen, maar ook voor de talrijke steenovens die aan de Trekvaart werden gebouwd. In de negentiende eeuw is het gebied aan de Trekvaart nog altijd een industriegebied dat door panwerken, kalkfabrieken en steenbakkerijen werd gedomineerd. Deze bedrijven gebruiken veel klei, dat zoveel mogelijk in de
omgeving wordt gewonnen. In 1860 was al een groot gedeelte van het land rond Harlingen afgeticheld, d.w.z. De geschikte kleilaag is eraf gestoken en tot bakstenen en dakpannen verwerkt in de steen- en panfabrieken.schepen met turf bestemd voor de Harlinger zoutketen, maar ook voor de talrijke steenovens die aan de Trekvaart werden gebouwd. In de negentiende eeuw is het gebied aan de Trekvaart nog altijd een industriegebied dat door panwerken, kalkfabrieken en steenbakkerijen werd gedomineerd. Deze bedrijven gebruiken veel klei, dat zoveel mogelijk in de omgeving wordt gewonnen. In 1860 was al een groot gedeelte van het land rond Harlingen afgeticheld, d.w.z. De geschikte kleilaag is eraf gestoken en tot bakstenen en dakpannen verwerkt in de steen- en panfabrieken.
In de negentiende eeuw werden grote delen van de onvruchtbare Drenthe heidelanden ontwikkeld tot landbouwgebied. Hiervoor werd per schip Friese klei aangevoerd. In deze periode werden hiervoor veel terpen in Friesland geheel of gedeeltelijk afgegraven.
In 1864 is de terp van Koetille aan de beurt. De vruchtbare grond wordt per skûtsje naar Drenthe afgevoerd. Zo is deze historische plaats verdwenen en de “gewijde” grond naar Drenthe verscheept.
De archeologie stond toen nog in de kinderschoenen. De gravers zullen wel eens een muntje of een beeld hebben gevonden. Maar zover bekend is hier, maar ook op andere plaatsen geen gericht archeologisch onderzoek gedaan. Restanten van het klooster kwamen derhalve in Drenthe terecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten