donderdag 17 oktober 2013

Nederland onder water

Twaalf volle emmers water per vierkante meter

Twaalf volle emmers water per vierkante meter
                           
De herfst heeft zondag stevig zijn intrede gedaan in delen van Nederland. Langdurige hoosbuien en windstoten hielden huis in vooral Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht, met plaatselijk grote schade tot gevolg. Ook andere delen van het land ondervonden veel overlast. Hulpdiensten moesten veelvuldig in actie komen.
De meeste overlast was op Goeree Overflakkee. Het waterschap Hollandse Delta heeft daar wegens de overvloedige regenval twee polders ingericht als waterbergingsgebied. Het overtollige water wordt via noodpompen geloosd naar de waterberging in de polders.
Op Goeree en ander plaatsen in het land draaiden gemalen op volle kracht. Ook werd een groot aantal noodpompen ingezet. Zondagavond stabiliseerde of verbeterde de situatie omdat de hevige regens, die zaterdagavond waren begonnen, waren opgehouden. Het kan nog wel even duren voordat het water op het normale peil staat, op Goeree nog wel een week.
Op het Zuid-Hollandse eiland viel naar schatting 120 millimeter regen, te vergelijken met 12 emmers water per vierkante meter, meldde Weeronline. Dat het in het land zo lang goot, was te wijten aan de kern van een lagedrukgebied, dat precies boven ons land circuleerde. Normaal valt in heel oktober circa 80 millimeter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten