donderdag 22 augustus 2013

Tholen is de poort van Zeeland: water, natuur en rijk aan historie

Afbeelding
In deze serie neemt een kenner van een Zeeuws dorp of stadje ons mee naar zijn of haar favoriete plekjes.
Vandaag gaan we in Tholen stad op stap met Andy van de Velde. Tholenaar in hart en nieren: Andy van de Velde vindt het lastig om zijn favoriete plekken aan te wijzen in Tholen. "Ik vind heel Tholen mooi", zegt hij. Toch, na lang piekeren, start de rondleiding per fiets door Tholen-Stad.
Favoriete plek: "De Tholense brug", zegt Andy. "De brug is echt de opening naar de wereld." Hij vindt het ook een plek van thuiskomen als hij op vakantie is geweest of terugkomt van zijn werk. Andy vertelt dat er veel woon-werkverkeer is over de brug. "Het merendeel van de bewoners van Tholen werkt aan de andere kant van de brug, maar er zijn ook genoeg mensen die naar Tholen komen om te werken."
Favoriete terras: Andy noemt twee locaties: het terras bij Eetcafé The Sixties de Markt. "Maar op De Kaai heb je wel de meeste zon", vult hij nog aan.
Favoriete terras: Eetcafé The Sixties. Andy vindt het heerlijk om hier af en toe een hapje te eten. "Gezellig bijkletsen, genieten van de zon en lekker wat eten."
Favoriete winkel: "Als echte Tholenaar vind ik het goed om in mijn eigen woonplaats boodschappen te doen", zegt Andy. Hij haalt zijn brood bij Bakkerij Van Oost, de kaas bij het locale kaaswinkeltje en hij gaat naar de plaatselijke groentewinkel. Deze winkels bevinden zich allemaal in de Kerkstraat, dit vindt hij dan ook een leuk straatje. "In deze winkeltjes worden klanten echt nog als koning behandeld."
Favoriete bezienswaardigheid: "Dat is het oude stadhuis met het oudste carillonklokje van Nederland!" Andy vindt het een prachtig gebouw, waaraan alles gelaten is zoals het was. "Binnen hangen zelfs nog naambordjes van de voormalige raadsleden", zegt hij enthousiast. Nu wordt het gebouw gebruikt voor onder andere het organiseren van concerten.
Opvallend plekje: Niet alledaags is molen De Hoop, die momenteel opnieuw geverfd wordt. Tijdens het beklimmen van steile houten trappetjes in de molen, vertelt Andy dat je vanaf de stelling een prachtig uitzicht hebt over Tholen-Stad. "Aan de ene kant kan je de polder zien en aan de andere kant de oude kern."
Waarom Tholen bezoeken? "Het is gezellig om doorheen te lopen", zegt Andy. "Klein maar fijn en er staan mooie gebouwen." Ook de omgeving en de mooie natuur maken deze plek zo uniek, vindt hij. "De stad is dan ook erg geliefd onder watersport- en natuurliefhebbers."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten