vrijdag 30 augustus 2013

Brabant Water onderzoekt schalieboringen zelf

Brabant Water start een onderzoek naar de risico's van schaliegaswinning voor het drinkwater. Het waterbedrijf vindt het onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken heeft laten uitvoeren naar schalieboringen onvoldoende.

”Nog steeds weten we niet precies wat de mogelijke risico’s zijn voor ons drinkwater’, zegt Guïljo van Nuland, directeur van Brabant Water, in een verklaring. Het Brabantse waterbedrijf noemt het onderzoek van Witteveen en Bos een literatuurstudie en mist ‘diepgaand wetenschappelijk onderzoek’. De onderzoekers concluderen dat de risico’s van boringen naar schaliegas ‘beheersbaar’ zijn.
De regering overweegt proefboringen uit te voeren in de Brabantse plaatsen Boxtel en Haaren en in de gemeente Noordoostpolder. Vertegenwoordigers van de drie regio’s spraken eerder op de dag met minister Kamp (VVD) van Economische Zaken. Zij zijn niet gerust op de boringen.
Schaliegas wordt gewonnen uit moeilijk bereikbaar gesteente. Om het gas te laten vrijkomen worden onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën in de steenlaag gespoten.
Eerder toonde waterbedrijf Vitens en de Vereniging van waterbedrijven in Nederland zich kritisch over de boringen. De PvdA en oppositiepartijen zijn ook kritisch over de schaliegaswinningen. Het kabinet wil in oktober een definitief besluit nemen over de proefboringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten