dinsdag 2 april 2013

WIST U DIT? nr. 7


Gaat U wel eens zeevissen? Tussen Hoek van Holland en Harwich op de wijde Noordzee? Dan moet U uitkijken voor veerboten. Deze giganten veroorzaken tweemaal een imposante golf. Een boeggolf, die aan de voorkant ontstaat en een hekgolf, achteraan het schip.

Op 17 juli 1999 passeerde de Stena Discovery, een snelle catamaran, de Engelse vissers John Sibley en Denis Hayman, die op hun kleine vissersboot net de hengels hadden uitgegooid. Na 10 minuten werden ze totaal verrast, toen een muur van water hen overspoelde. Sibley verdronk.



Door de aantrekkingskracht van de maan vormt het water op onze planeet zich als een rugbybal. Zonder de maan zouden er nog wel golven zijn, maar de duidelijke verschillen bij eb en vloed, zouden verdwijnen. Het effect van de maan op eb en vloed is tweemaal groter, dan dat van de zon. Aan onze kust is het verschil tussen eb en vloed amper 2 meter, maar aan de Franse kust (Bretagne en Normandiƫ) is het verschil maar liefst 15 meter.

De waterstand wordt hoger tijdens springtij. Zon en maan staan dan, t.o.v. De aarde op een lijn. De watersnood van 1953 vond plaats tijdens springtij en een zware storm. Doodtij doet zich voor als de zon en de maan elkaar tegenwerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten