zaterdag 23 december 2017

http://www.verenigdlinks.eu/images/huisstijl/logo.png
Nieuwsbrief  VL 11  2017
Redactie:   addystoker@gmail.com


Allemaal fijne kerstdagen en een goed 2018 gewenst….
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Verenigd Links in actie http://www.lc.nl/images/fn04r1-friesland.png/ALTERNATES/WIDE_768/friesland.png
Foto Leeuwarder Courant
Tijdens de prikactie donderdag 21 december heeft Addy Stoker namens Verenigd Links de mensen van zorgverzekeraar De Friesland een hart onder de riem gestoken tijdens hun protest tegen de fusie met Zilveren Kruis die mogelijk veel banen gaat kosten. Er is geld genoeg om De Friesland als afzonderlijke divisie binnen Achmea te laten voortbestaan, en het vermoeden bestaat dat Achmea vooral uit is op een vette bonus voor de aandeelhouders ( met name de Rabo bank ) per 1 januari 2018. Verenigd Links is van mening dat werknemers meer rechten moeten krijgen dan ze nu hebben in dit soort situaties, we bedoelen dan echte zeggenschap..
Contributie 2018 betalen?  Stort dan 20 euro op: VL FL Fryslan  NL54ABNA0449381382




Stuur Journalisten een kaartje…
Het is werkelijk niet te geloven wanneer je ziet hoeveel journalisten er gevangen zitten in Turkije. Op de website europeanjournalist.org  staat een indrukwekkende opsomming. En je vraagt je ook direct af waarom Nederlandse journalisten niet nadrukkelijker actie voeren voor hun vrijlating?
Een Nederlandse jongen die met een spandoek nietsvermoedend op de tribune zat tijdens een voetbalwedstrijd maakte bange uren door in een Turkse gevangenis en een Nederlandse Cartoonist  vreest uitlevering. Bij onze buren is er ook heel wat aan de hand zo lijkt de vrijlating van de Duitse journaliste Mesale Tolu mooier dan het is. Zij mag nu eindelijk haar Turkse gevangenis verlaten, en kan dan herenigd worden met haar gezin. Alleen vrijlating is geen vrijspraak. Mesale Tolu mag ondertussen Turkije niet verlaten, en het absurde strafproces tegen haar gaat op 26 april 2018 verder. Daarna hangt deze Duitse journaliste 20 jaar cel boven het hoofd.
Ze is echter niet de enige Duitse en Europese burger die vast zit, ook de Duitse journalist Deniz Yücel en wetenschapper Gharib die Turkije al twee jaar niet mag verlaten zijn aangewezen op de willekeur van Erdogan.  En wat voor deal zou er achter de vrijlating van Tolu zitten? We moeten al die politieke gevangenen in Turkije niet uit het oog verliezen.   
Wil je meedoen en kaart(en) versturen, vraag dan de kaarten aan per mail, onder vermelding van het aantal..  en je naam en adres:   addystoker@gmail.com
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Marktfundamentalisme
De bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar De Friesland straalt blind marktdenken uit, er is bij dochterbedrijf FBTO een rekenfout gemaakt, en nu moet dat geld terugkomen via De Friesland en ten koste van het personeel en arbeidsplaatsen.
Het marktfundamentalisme maakt ook nu bij De Friesland opnieuw slachtoffers, wanneer we niet uitkijken. Een geloof is dat dit marktfundamentalisme van de Raad van bestuur, omdat het met echte markten en hun effect niet zoveel te maken heeft.
Overal waar het marktfundamentalisme wordt uitgevoerd nemen de inkomensverschillen toe. De omvangrijke sociale en economische kosten van de neoliberale agenda worden onveranderlijk afgewenteld op de zwakste schouders. De enorme winsten zijn geprivatiseerd en de nog grotere verliezen worden gesocialiseerd. Daar zou op zijn minst iets aan gedaan moeten worden, echter daar ziet het in Nederland nog helemaal niet naar uit. Het sociaal economisch beleid moet er op gericht zijn de sociale kosten op te vangen door niet verder te saneren van de verzorgingsstaat. Het zal jaren kosten om de schade van het neoliberale beleid in Nederland te herstellen, wanneer Links daar tenminste ooit weer de kans voor krijgt. Overheid en belastingheffing zijn systematisch verdacht gemaakt en onrechtvaardig genoemd. Dat was en is onverantwoord, omdat juist het kapitalisme het niet zonder een effectieve overheid kan stellen. Het kapitalisme is bij uitstek een systeem dat zichzelf in de voet schiet als het niet op tijd wordt ontwapend.
Addy Stoker


Geen opmerkingen:

Een reactie posten