dinsdag 31 oktober 2017

SiTU ACADEMY: HISTORY LESSON

Het is een fabeltje te beweren, dat Hitler vanaf het begin een kansloze oorlog voerde.” Nynke luisterde geconcentreerd. De Tweede Wereldoorlog fascineerde haar vanaf de basisschool. Waar in de laatste groep bejaarden vertelden over hun leven tijdens deze oorlog. Maar de verhalen over collaboratie, onderdrukking, honger en verzet boeiden haar minder, dan de verhalen over veroveringen, veldslagen, militaire tactiek en strategie. Deze lezing had dit als onderwerp; met de uitdagende titel: Hoe Hitler de oorlog had kunnen winnen.

De leraar, een oudere, rijzige man, vervolgde zijn betoog

De Europese oorlog begon in 1939, toen Nazi-Duitsland Polen binnenviel. Frankrijk en Engeland verklaarden Hitler de oorlog. Deze confrontatie zou, voor Europa, pas ophouden op 8 mei 1945, om middernacht.

In het begin was Duitsland dominant, dat het bewees door in een enkele kolossale geopolitieke beweging, Noorwegen, Denemarken, Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk overliepen.

Hier vinden we het eerste grote “oorlogsmysterie”. De Duitse pantsers omsingelden de Britse expeditie macht en enkele Franse legers. 400.000 soldaten en materiaal waren samengedreven rondom Duinkerken. Een totale Duitse overwinning leek voor het oprapen.

Op dat moment beval Adolf Hitler, dat de opmars moest worden gestaakt. Dit gaf Winston Churchill de kans om in 10 dagen, ruim 300.000 manschappen te evacueren. Niet alleen zorgde de kolossale reddingsoperatie voor een geweldige “boost” voor het Engelse moreel, maar uit de overlevenden werd de kern van het Britse leger gevormd. Zij streden vooraan in de landingen in 1944 in Normandië.

Hitler, die de veldtocht in het Westen leidde, liet na om Engeland een beslissende slag toe te brengen.

Toch was Engeland zwaar aangeslagen en haar militaire macht was over de hele aardbol verspreid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten