zaterdag 28 december 2013

Het Drents Museum presenteert, in nauwe samenwerking met de Israel Antiquities Authority (IAA) en het Qumran Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), een tentoonstelling op wereldformaat: De Dode Zeerollen. Se unieke tentoonstelling, te zien van 9 juli 2013 t/m 5 januari 2014, toont in totaal zestien originele manuscripten (in twee wisselende sets van acht) uit de 2e eeuw voor Christus tot de 1e eeuw. Daaronder zijn ook alternatieve teksten, die niet in de Bijbel terecht zijn gekomen.
Meer informatie en openingstijden:


 
Dode Zeerollen te lezen op internet
               
JERUZALEM - Vijf van de belangrijkste Dode Zeerollen zijn sinds maandag op internet te lezen. Het gaat om een gezamenlijk project van het Israel Museum in Jeruzalem en internetbedrijf Google.       
 
De rollen zijn een verzameling Bijbelhandschriften die in de periode 1947-1956 in de grotten van Qumran bij de Dode Zee zijn ontdekt. Zij bevatten enkele van de oudstbekende bijbelteksten. Door de publicatie op internet heeft het publiek toegang tot zeer goed leesbare beelden van de rollen in een formaat dat bestudering ervan heel gemakkelijk maakt. Op het internet zijn details te zien die niet met het blote oog waarneembaar zijn. Tot de vijf rollen die nu op het wereldwijde netwerk te zien zijn, behoren de oorlogsrol, de tempelrol en het commentaar op het bijbelboek Habakuk.
In de speciaal daarvoor gebouwde Schrijn van het Boek van het Israel Museum ligt het best bewaarde en meest complete exemplaar van de Dode Zeerollen. De rollen omvatten 900 handschriften, met in totaal ongeveer 30.000 fragmenten. De oudste documenten dateren uit de derde eeuw voor Christus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten