maandag 15 juli 2013

‘Wie het hoogste in rang is, mag het hardste stinken!’

‘Wie het hoogste in rang is, mag het hardste stinken!’
-Hoe het komt dat katten instinctief hun uitwerpselen willen verbergen – Radio-interview van dierenarts Peter Klaver (54), in het programma ‘Wekker-Wakker’ van Omroep Max op Radio 5, op 1 juli 2013:
Peter: “Deze vraag van een luisteraar werd mij gesteld door een oude bekende van mij, presentatrice Myrna Goossen. Wij traden in 1988 samen op in de televisie-uitzendingen van de AVRO, ‘Een Lot Voor Artis’, ter gelegenheid van het 150-jarige bestaan van de Amsterdamse dierentuin. Zes afleveringen werden live uitgezonden, met Myrna en Fred Oster als presentatieduo, terwijl ik een aantal malen als deskundige optrad.
De meest hilarische scene was toen de nog groene tv-presentatrice Myrna een wurgslang van 4,5 meter en 40 kilo zwaar om haar nek kreeg gehangen. Op dat moment was zij in paniek en haar tekst volledig kwijt, niet handig bij een live-uitzending. Terugkijken? http://www.youtube.com/watch?v=Mkhj8N40aWk

Waarom begraven katten hun ontlasting?

‘Hiervoor zijn in grote lijnen twee theorieën, die elkaar volledig tegenspreken. De eerste verklaring luidt dat katten hun uitwerpselen begraven om niet op te vallen. Eventuele vijanden zullen de scherpe lucht van begraven uitwerpselen minder snel in de gaten krijgen dan die van onbedekte uitwerpselen. Katten leven in een vastgesteld gebied, het territorium. Wolven en honden trekken rond en begraven hun uitwerpselen niet, en komen deze waarschijnlijk niet zo snel meer tegen. De tweede verklaring is dat katten hun uitwerpselen begraven, zodat ze minder snel uitdrogen en langer hun geur behouden. Hierdoor blijven ze langer vers en weten andere katten dat die kat een geurvlag of ‘piketpaatje’ heeft geslagen.
Grote katten zoals leeuwen, die in sociale groepen leven, begraven hun ontlasting soms helemaal niet en maken een soort groepstoilet. Dat zal een sociale functie hebben met betrekking tot rangorde en voortplanting en is een teken aan andere leeuwentroepen, dat dit leef- en jachtgebied is geclaimd.
Persoonlijk vind ik de tweede theorie waarschijnlijker, aangezien de meeste katten en vooral niet- gecastreerde katers met sproeien hun geur overduidelijk aan de omgeving kenbaar maken. Ook krabben katten vaak buiten aan bomen en binnen aan banken en andere opvallende locaties om hun aanwezigheid aan soortgenoten te laten zien.’

Staat de huiskat in de hiërarchie onder de mens?

‘Voor de huiskat spelen sociale factoren nog een rol, namelijk zijn relatie met de mens.
Onderdanige katten begraven hun uitwerpselen en dekken zo hun geur af om minder aandacht te trekken. Superieure katten doen dat juist niet, die leggen hun uitwerpselen zelfs op plekken waar ze extra opvallen, zoals ook otters in het wild doen. Op uitstekende boomstammen of hoger gelegen plekjes worden uitwerpselen neergelegd. De wind neemt de geur mee, zodat alle katten (of otters) in de buurt weten waar de meest dominante soortgenoot woont.
Onze katten gebruiken de kattenbak in huis omdat ze zich door de mens gedomineerd voelen. Vanaf hun vroege jeugd worden ze door ons verzorgd, waardoor ze in een afhankelijke positie van de mens zijn. Doordat er wat geur over blijft in en om de kattenbak, houdt de kat daar zijn eigen identiteit, maar wekt hij geen irritatie op bij zijn verzorger. Want als de opperkat naar het toilet gaat, maakt hij/zij zich geen zorgen of zijn kat de daar geproduceerde geuren wel kan waarderen. Kortom: wie het hoogste in rang is, mag het hardste stinken!’
Peter Klaver, dierenarts exoten, wildlife en (geurende) katten.
www.klaver4dieren.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten