vrijdag 19 juli 2013

HOE ETEN SLAKKEN

doorsnede zeeslak2
Je wel eens afgevraagd hoe slakken eten? Vaak zien we wel de sporen van de slak, niet alleen het laagje slijm dat ze achterlaten bij het kruipen, maar ook de “happen” uit de bladeren en vruchten.
Je zou verwachten dat slakken een mond en tanden hebben, maar wie van jullie heeft ze wel eens gezien? Vaak worden slakken opgepakt en weggegooid, of doodgemaakt met zout, zonder dat er wordt gekeken hoe de slak er verder uitziet. Er zijn slakken mét en zonder huis, op het land levende slakken en in het water levende slakken. Sommige mensen houden tegenwoordig een Appelslak in een terrarium. Hieronder zie je een plaatje van een doorsnede van een zeeslak met huisje, de Appelslak is in basis hetzelfde.
Zoals je kunt zien heeft de slak een mondholte. Hierin zit een radula een soort rasp-tong, met kleine tand-achtige structuren en een groot aantal randplaatjes. Bij verschillende groepen slakken is deze zó verschillend ontwikkeld, dat slakken nagenoeg alle soorten voedsel kunnen eten. Er zijn maar enkele soorten slakken die er geen hebben. Met de radula schrapen de slakken kleine stukjes van bijvoorbeeld bladeren, vruchten of zeewier.
Hierna wordt het afgeraspte eten met een zuigende slokdarm (vergelijkbaar met een stofzuigerslang) in de darm gezogen. Hierin zitten kauwplaatjes, die kunnen we vergelijken met onze kiezen. Hier “kauwt” de slak zijn eten nog fijner zodat het eten goed verteerd kan worden. Wat niet kan worden gebruikt poept de slak weer uit….
En zoals je kunt zien op de tekening, is het eind van de darm vlakbij zijn kop! Er is ook niet echt een andere plek, want alleen de kop en de kruipzool komen uit het huisje. Bij gevaar kan de slak zijn huisje sluiten met het dekseltje, nu maar hopen dat hij dan van de stress niet op zijn kop poept!
 
001
SiTU-Harns

Geen opmerkingen:

Een reactie posten