dinsdag 5 februari 2013

Precies zestig jaar sloegen springtij en een noordwesterstorm gezamenlijk toe. Een Noordzee op recordhoogte zette grote delen van Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en West-Brabant blank. Meer dan 1800 mensen verdronken, en 100.000 mensen verloren huis en haard in wat bekend is komen te staan als de Watersnoodramp van 1953. De dijken, vooral in het deltagebied, bleken te laag en te zwak. De ramp was de directe aanleiding voor de aanleg van de Deltawerken. Een terugblik in foto's.



Zestig jaar geleden kwam het water: Watersnoodramp 1953 – 2013 24 foto's

Luchtfoto van de hestelwerkzaamheden  bij Ouwerkerk na de watersnoodramp.
1/24Luchtfoto van de hestelwerkzaamheden bij Ouwerkerk na de watersnoodramp.Foto ANP / G. v.d. Werff.Deel deze foto…
navigeer met PageUp/PageDown , zoom in met F11
Inwoners van Stevensluis op Schouwen Duiveland bekijken hoe het dijkgat wordt dichtgemaakt.
2/24Inwoners van Stevensluis op Schouwen Duiveland bekijken hoe het dijkgat wordt dichtgemaakt.Foto ANP / Co Zeylemaker.Deel deze foto…
zoom in met F11
Kruiningen, waar de eerste bewoners kunnen terugkeren na een opruimingsactie. Op de bok zit Joh. Verhaagen, handelaar in oud ijzer uit Hansweert. Hij haalt kachels op in het ondergelopen dorp, om te voorkomen dat men die weer zou opstoken en er, door scheuren in de kachel door de waterinwerking, koolmonoxidevergiftiging zou ontstaan.
3/24Kruiningen, waar de eerste bewoners kunnen terugkeren na een opruimingsactie. Op de bok zit Joh. Verhaagen, handelaar in oud ijzer uit Hansweert. Hij haalt kachels op in het ondergelopen dorp, om te voorkomen dat men die weer zou opstoken en er, door scheuren in de kachel door de waterinwerking, koolmonoxidevergiftiging zou ontstaan.Foto ANP / Co Zeylemaker.Deel deze foto…
zoom in met F11
Inwoners van Stevensluis op Schouwen Duiveland bekijken hoe het dijkgat wordt dichtgemaakt.
4/24Inwoners van Stevensluis op Schouwen Duiveland bekijken hoe het dijkgat wordt dichtgemaakt.Foto ANP / Co Zeylemaker.Deel deze foto…
zoom in met F11
Het gat in de dijk bij Stevensluis wordt gedicht, en het ondergelopen land wordt leeggepompt.
5/24Het gat in de dijk bij Stevensluis wordt gedicht, en het ondergelopen land wordt leeggepompt.Foto ANP / Co Zeylemaker.Deel deze foto…
zoom in met F11
zoom in met F11
Stellendam, met het water in de straten. Het dorp op Goeree werd op 3 februari nog ernstig bedreigd.
7/24Stellendam, met het water in de straten. Het dorp op Goeree werd op 3 februari nog ernstig bedreigd.Foto ANP / R. Winterberger.Deel deze foto…
zoom in met F11
Stellendam werd door de watersnoodramp zwaar getroffen. Koningin Juliana deed tijdens haar bezoek aan Goeree ook Stellendam aan.
8/24Stellendam werd door de watersnoodramp zwaar getroffen. Koningin Juliana deed tijdens haar bezoek aan Goeree ook Stellendam aan.Foto ANP / R. Winterberger.Deel deze foto…
zoom in met F11
De ravage op het spoor in Maassluis.
9/24De ravage op het spoor in Maassluis.Foto ANP / R. Winterberger.Deel deze foto…
zoom in met F11
Inwoners bekijken het dichten van het dijkgat bij Stevensluis op Schouwen Duiveland.
10/24Inwoners bekijken het dichten van het dijkgat bij Stevensluis op Schouwen Duiveland.Foto ANP / Co Zeylemaker.Deel deze foto…
zoom in met F11
Bewoners van Raamsdonksveer worden in veiligheid gebracht met ladders.
11/24Bewoners van Raamsdonksveer worden in veiligheid gebracht met ladders.Foto ANP / G. v.d. Werff.Deel deze foto…
zoom in met F11
Schouwen Duiveland vanuit de lucht.
12/24Schouwen Duiveland vanuit de lucht.Foto ANP / G. v.d. Werff.Deel deze foto…
zoom in met F11
Ook de vlasopbrengst in Hoeksewaard is verloren gegaan.
13/24Ook de vlasopbrengst in Hoeksewaard is verloren gegaan.Foto ANP / R. Winterberger.Deel deze foto…
zoom in met F11
Koningin Juliana kijkt uit over het gat bij de Eendrachtpolder op Texel. Ook dit eiland werd getroffen door de watersnood.Daar kwam één persoon om.
14/24Koningin Juliana kijkt uit over het gat bij de Eendrachtpolder op Texel. Ook dit eiland werd getroffen door de watersnood.Daar kwam één persoon om.Foto ANP / G. v.d. Werff.Deel deze foto…
zoom in met F11
Agenten patrouilleren bij ondergelopen huizen in de omgeving van Yerseke.
15/24Agenten patrouilleren bij ondergelopen huizen in de omgeving van Yerseke.Foto ANP / Co Zeylemaker.Deel deze foto…
zoom in met F11
Op de Koksedijk wordt met man en macht gewerkt om de binnendijk aan de noordoostzijde van de ondergelopen Kruiningerpolder, tot de zeewering te versterken.
16/24Op de Koksedijk wordt met man en macht gewerkt om de binnendijk aan de noordoostzijde van de ondergelopen Kruiningerpolder, tot de zeewering te versterken.Foto ANP / Co Zeylemaker.Deel deze foto…
zoom in met F11
Militairen van het Regimant Johan Willem Friso bevestigen een nieuw naambordje aan een huis op het dorpsplein in Krabbendijke. De Zuidweg is als dank voor alle hulp die de militairen hebben verleend na de watersnoodramp omgedoopt in Johan Willem Frisostraat. Links burgemeester J. Vader (hoed) en tegenover hem Majoor H. Engel.
17/24Militairen van het Regimant Johan Willem Friso bevestigen een nieuw naambordje aan een huis op het dorpsplein in Krabbendijke. De Zuidweg is als dank voor alle hulp die de militairen hebben verleend na de watersnoodramp omgedoopt in Johan Willem Frisostraat. Links burgemeester J. Vader (hoed) en tegenover hem Majoor H. Engel.Foto ANP / R. Winterberger.Deel deze foto…
zoom in met F11
Het 'verdronken land' bij Kruiningen.
18/24Het 'verdronken land' bij Kruiningen.Foto ANP / G. v.d. Werff.Deel deze foto…
zoom in met F11
De berghoekstraat in Kruiningen. Een agent maakt zijn ronde door de modder.
19/24De berghoekstraat in Kruiningen. Een agent maakt zijn ronde door de modder.Foto ANP / Co Zeylemaker.Deel deze foto…
zoom in met F11
Operatie Klapdeur is in volle gang. De opruimingsoperatie verloopt zo dat de eerste bewoners kunnen terugkeren. De vieze modder wordt opgeruimd.
20/24Operatie Klapdeur is in volle gang. De opruimingsoperatie verloopt zo dat de eerste bewoners kunnen terugkeren. De vieze modder wordt opgeruimd.Foto ANP / Co Zeylemaker.Deel deze foto…
zoom in met F11
De Burgemeester Elenbaasstraat in Kruiningen.
21/24De Burgemeester Elenbaasstraat in Kruiningen.Foto ANP / Co Zeylemaker.Deel deze foto…
zoom in met F11
Het oostelijk dijkgat bij Kruiningen is nog open, maar er wordt nog gewerkt aan de herstelwerkzaamheden tussen de veerhaven en de vluchthaven van Hansweert. Het dorp is hier te zien vanaf de toren van de NH Kerk.
22/24Het oostelijk dijkgat bij Kruiningen is nog open, maar er wordt nog gewerkt aan de herstelwerkzaamheden tussen de veerhaven en de vluchthaven van Hansweert. Het dorp is hier te zien vanaf de toren van de NH Kerk.Foto ANP / Co Zeylemaker.Deel deze foto…
zoom in met F11
Kruiningen gezien vanaf de NH Kerk, waar nog hard wordt gewerkt aan de opruimingsoperatie.
23/24Kruiningen gezien vanaf de NH Kerk, waar nog hard wordt gewerkt aan de opruimingsoperatie.Foto ANP / Co Zeylemaker.Deel deze foto…
zoom in met F11
Kruiningen, waar de modder nog in de straten staat.
24/24Kruiningen, waar de modder nog in de straten staat.Foto ANP / Co Zeylemaker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten