KEN UW GESCHIEDENIS. KEN U ZELF.
DE HARLINGER ZWAAN
In tijden dat een groot gedeelte van de bevolking "ongeletterd" was, dat wil zeggen dat het merendeel van de volwassenen, niet kon lezen en schrijven. Symboliek was dan ook heel belangrijk en was bijvoorbeeld te vinden als uithangborden voor middenstanders en aan overheidsgebouwen.
Op de laat-Middeleeuwse schilderijen van bijvoorbeeld Jeroen Bosch is een aantal keren een pand afgebeeld met een witte zwaan als uithangbord. Daar is het vaak een vrolijke boel. Mannen en vrouwen, die feest lijken te vieren. Volle pullen bier en dobbelen terwijl je naar de "performance" van een magiër zit te kijken. Kortom, hier woonden de meisjes van plezier, die de bezoekende mannen van dienst wilden zijn. Tegen betaling natuurlijk. Een bordeel, dat vaak werd gecombineerd met hotelvoorzieningen, cafe en een aanbod van verse paarden. Hotel-restaurants met een Zwaan liggen in Nederland vaak halverwege twee belangrijke sten (bijv. tussen Deventer en Apeldoorn).
De vroedschap van Harlingen zag er ook wel brood in. Toen de Admiraliteit uit Dokkum naar Harlingen verhuisde. Ze openden en beheerden een bordeel. Zo werd de kwaliteit van de dienstverlening wekelijks gecontroleerd.
Leek het, historisch gezien, hierbij te blijven, recent veldwerk heeft een tweede "Zwaan" in de binnenstad ontdekt. Voor de entree van het "Heerenlogement" zien we een witte zwaan. Logisch misschien. Het Franeker- en Leeuwardereind krioelde van de beurtschepen, botters en schuiten. Er was voortdurend vraag naar alcohol (cafe Sipma) en logement voor reizigers, die in Harlingen over moesten stappen voor London, Hull of Amsterdam. Daar waar water en land elkaar raken, tiert het spel der liefde welig.
Maar zouden de huidige eigenaren, uitbaters, van de symboliek en traditie van "de Zwaan". Associaties met "'t Heerenlogement" en zich opdringende beelden te over.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten