vrijdag 21 juni 2013

Drenthe krijgt pijpleiding voor verzamelen biogas
   
In de provincie Drenthe wordt een leiding aangelegd waarmee producenten hun biogas kunnen afvoeren. Het gaat om een 11,5 kilometer lange pijp van Kloosterman Biogas in Nieuweroord naar afvalverwerker Attero in Wijster. In eerste instantie zal Kloosterman Biogas de enige leverancier zijn, maar het is de bedoeling dat meerdere producenten zullen aansluiten.
Ook wordt er een vergistingssilo bij Kloosterman Biogas bijgebouwd. Op de locatie Wijster gaat Attero een gasopwerkingsinstallatie bouwen om het biogas op te waarderen naar groen gas. Ook legt het bedrijf een voorziening aan om het geproduceerd groen gas in het net van netbeheerder Enexis te pompen. Het gaat om vier miljoen kubieke meter groen gas per jaar.
Het is de eerste biogasverzamelleiding die in Nederland wordt aangelegd en aangesloten op een groen gas hub. De aanleg van de leiding start na de zomervakantie en zal in de eerste helft van 2014 zijn afgerond. De bouw van de aanvullende en noodzakelijke installaties zal meer tijd in beslag nemen. In de tweede helft van 2014 verwacht Attero het eerste opgewaardeerde biogas van Kloosterman als groen gas in het net te pompen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten