woensdag 20 juni 2012

Herbouw schip Willem Barentsz

 
In de Friese zeehaven Harlingen wordt de komende jaren het schip van Willem Barentsz herbouwd, zoveel mogelijk volgens de bouwmethode van eind 16e eeuw.


Het verhaal van Willem Barentsz is één van de meest heroïsche uit de Nederlandse maritieme geschiedenis, doorspekt van vindingrijkheid, grenzeloze moed en bijna bovenmenselijk doorzettingsvermogen. Barentsz stak in 1596 van wal in de hoop een Noordelijke doorvaart naar Azië te ontdekken, maar strandde met zijn schip in het ijs bij Nova Zembla. De maandenlange overwintering in het zelfgebouwde ‘Behouden Huys’ op Nova Zembla en de eindeloze, barre terugtocht naar de bewoonde wereld zijn ongekende huzarenstukjes.
Leerproject
De Stichting Expeditieschip Willem Barentsz laat dit stuk Hollands glorie herleven met de reconstructie van het schip. Dat gebeurt als leerproject. Na voltooiing zal het worden ingezet voor toeristische doeleinden, voor historisch onderzoek en voor opleiding en vorming van groepen die geïnteresseerd zijn in de scheepvaart. Droom van de initiatiefnemers is om met het schip een reis te maken naar ... Nova Zembla.
Doelstellingen
Onze doelstelling luidt 'Herbouw van het expeditieschip waarmee Willem Barentsz in 1596 de weg naar Azië via de Noordelijke route trachtte te vinden.'
Subdoelstellingen:
  1. Het zo zuiver mogelijk reconstrueren van het originele schip
  2. Educatieve functie gericht op de maritieme historie
  3. Het versterken van de toeristische activiteiten in Friesland en Harlingen in het bijzonder
  4. Bewaren van cultureel erfgoed
  5. Inzetten van van werkloze mensen en leerlingen
  6. Organiseren van en deelname aan recreatieve vaartochten en maritieme evenementen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten