vrijdag 29 juni 2012

HARLINGER WANDELVERHALEN: DE BANKWijzigen
Geschreven door Situ Harns
zondag 27 maart 2011 09:17

Het moet maar eens afgelopen zijn.”, zei Cees. “Ik sta verdorie driekwart van de maand rood!” “Dat kost je dan een hoop geld.”, knikte Jan, “Zeker een paar tientjes.” “Weet ik.”, Cees gaapte, “Maar wat me bij de bank is overkomen, daar word je ook niet vrolijk van.” “Laten we nog maar een cappuchinootje scoren. Ik wil het verhaal wel horen.” Het was de eerste echte terrasdag en die moest gevierd worden.
Vanaf ons tafeltje hadden we uitzicht op het kruispunt, waarover Anton Wachter, wat bedremmeld uitkeek en dat verder werd gedomineerd door de bank. “Dat is 'm.” Cees wees naar het bankgebouw. “Die oranje tijdbom.” Ik grinnikte.”, “Ja, hoe ze die afschuwelijke gevelversiering door de Welstandscommissie hebben gekregen?” Maar daar gebeuren nog wel vreemdere dingen. De sloop van de Doopsgezinde kerk aan de Zoutsloot bijvoorbeeld of de aanbouw van het Havenmantsje. Ze laten een spoor van vernietiging achter.” “Jan, rustig even.”, Cees tikte op mijn arm, “Ik wil even mijn verhaal over die bank daar, kwijt.” Het helverlichte oranje aquarium leek van deze afstand leeg.
Cees schraapte zijn keel, nam nog een slokje van de cappuchino en boog wat samenzweerderig voorover.
Toen ik binnenkwam, kreeg ik bad vibes. Geen klanten en 4 personeelsleden, die plotseling iets te doen hebben. Ik word uitgenodigd om plaats te nemen op een oranje barkruk.” Cees nam nog een slok koffie. “Alles is daar oranje. De kleding, de muis, de muur.” “Het is ook een chakra-kleur. Misschien bedoelen ze iets spiritueels.”, zei ik lachend. “Flauwekul. Ik snap niet dat zo'n bank winst maakt en bonussen uitdeelt. Moet je horen. Het begint al met een aantal systeemfouten, waardoor de beide heren achter de balie niets kunnen doen. Als we eindelijk in het systeem zitten en ik achterover leun, zegt de medewerker: “Heeft U een huur- of een koophuis.” Ik schrik me dood en kijk hem verbaasd aan. “U weet, dat U korting kunt krijgen op verzekeringen?” Een folder wordt me toegeschoven. Nog steeds ben ik de enige klant, maar daar komt verandering in. Een jongeman treedt binnen en loopt naar de tweede meneer. Het gaat om een adreswijziging. De meneer is echter van de kassa en de tweede klant komt achter mij staan. Opeens is er zelfs een rij!
De gegevens zijn in de computer ingevoerd. “U wilt 2000 rood staan?” Ik schrik me weer rot en leg uit dat het tegenovergestelde het geval is. De formulieren worden uitgeprint en ik denk; klaar is Cees!” “Ja, dat zou je wel denken. Tenslotte is alles geautomatiseerd en ingevoerd. Bankieren is toch hich-tech?”
Cees schudt zijn hoofd. “De formulieren moeten nu met de hand worden ingevuld. Dat duurt weer even, maar dan mag ik mijn handtekening zetten. Mijn doel is bereikt. Dacht ik tenminste.”
Hoe zo,” vraag ik verbaasd. “De meneer achter de balie vertelde me, dat de verwerking nog tien werkdagen duurt. Dus je snapt het.”
Verbaasd keek ik Cees aan. Die zette een zonnebril op en leunde achterover. “Zou jij de cappuchino kunnen afrekenen?”

donderdag 28 juni 2012

VELDMUIS VEROORZAAKT COMMOTIE OP TEXEL (2010)



noordse woelmuis

DE KOOG (ANP) - Een veldmuis zorgt voor opwinding op Texel, omdat deze diersoort er tot nu toe niet voorkwam. Een kat ving het dier woensdasg. De komst van de kleine knager naar het eiland kan een gevaar vormen voor de zeldzame noordse woelmuis, die alleen op Texel voorkomt. De knaagdieren zijn zwaar beschermd door Europese wetgeving. Hoewel de veldmuis kleiner is dan de noordse woelmuis, is hij dominant doordat hij agressieverr is. Zo pest hij de noordse woelmuizen weg.


veldmuis

BEKENDE INWONERS VAN HARLINGEN: FERDINAND DOMELA NIEUWENHUIS

BRIEF MULTATULI OVER 'VOLKSLEIDER' DOMELA

eduard douwes dekker


AMSTERDAM - Het Multatuli Museum in Amsterdam heeft een bijzondere nieuwe aanwinst: een tot dusver onbekende brief van de schrijver Multatuli. In deze brief schrijft Eduard Douwes Dekker, zoals de werkelijke naam van de auteur luidt, over Domela Nieuwenhuis, die hij betitelt als "een groot volksleider".
De brief werd gevonden tussen spullen op een zolder in Almere. De vindster heeft het document aan het museum geschonken. Multatuli schreef de brief op 30 november 1886, enkele maanden voor zijn dood, aan advocaat Jacques de Witt Hamer, een vriend van hem.

ferdinand domela nieuwenhuis

De Witt Hamer trad op als raadsman voor Domela, toen die zich moest verantwoorden voor majesteitsschennis. Dit wegens een artikel in het blad Recht voor Allen. Hoofdredacteur Domela Nieuwenhuis weigerde te zeggen wie het stuk in kwestie had geschreven en kreeg een jaar cel. Dat Domela zich dit in de schoenen liet schuiven "past een groot volksleider niet.", schreef Douwes Dekker.

woensdag 27 juni 2012

Contact e-mail: jvandenhoff@tele2.nl

Gaat over: oprichting “Lijst de Bazuin”.

Stand van zaken:


Frisse wind 3, verwachting 0, beschikbare zetels: 3


PvdA 3, verwachting 2, beschikbare zetels: 1


VVD 2, verwachting 3, beschikbare zetels: - 1


CDA 2, verwachting 2, beschikbaar 0


Christen Unie 1, verwachting 1; beschikbaar 0


D'66 1, verwachting 2, beschikbaar - 1


Harlinger Belang 2, verwachting 1, beschikbaar 1


Groen Links 1, verwachting 0, beschikbaar 1


SP 2, verwachting 2, beschikbaar 0





Er is dus een electorale ruimte van 4 zetels. Hierom zal gestreden moeten worden, vooral met de PVV. 2 zetels lijken dus haalbaar. Daarom overweeg ik een nieuwe partij op te richten "de Bazuin" geheten: Lijst de Bazuin.





Doelstellingen:


1. Herbouw van een molen, als onderdeel van een educatief park


2. Harlingen groen (en dan niet uitsluitend gras)


3. stimuleren binnenstad


4. Jeugd heeft de toekomst


5. Meer grijs op straat

  1. Hier zou uw aandachtspunt kunnen staan!



Dit is slechts een houdskoolschets, maar gezamenlijk kunnen we Harlingen weer kleur geven.


Reacties en vragen naar bovenstaand e-mailadres.





Mvg. Jan van den Hoff (SiTU Harns)





NB. de huidige zetelverdeling is een inschatting




1898; raadhuis Harlingen

dinsdag 26 juni 2012

UFO's boven Waddenzee en Harlingen |


HARLINGEN - Het programma Nederland van Boven filmde op 23 oktober 2011 een onbekend object boven de Waddenzee.


UFO boven Waddenzee bij Harlingen


De camera van Nederland van Boven filmde op zondag 23 oktober 2011 een bijzonder object boven de Waddenzee. In een flits schiet de UFO voorbij ergens tussen Harlingen en Terschelling, kijkend in zuidwestelijke richting (in de verte zie je de Afsluitdijk), vermoedelijk tussen 16.30 en 17.00 uur.

De redactie van het programma vraagt zich af wat ze nu eigenlijk heeft gefilmd en roept
de hulp van de kijker in. "Hou er rekening mee dat de camera erg kan inzoomen. Dat kan de snelheid waarmee het object lijkt te vliegen, beïnvloeden. We weten zelf overigens echt niet wat het is. Mogelijk is het gewoon een vogel, maar het lijkt een vreemde vorm te hebben voor een vogel. Wie maakt ons wijzer?"



Harlingen 27 april - Onbekend object gefotografeerd
Geachte leden van Niburu,

Mijn naam is M.S. Ik woon in Harlingen, Friesland, ik heb een vriend die in een dorpje woont hier dichtbij.

Ik bezoek hem regelmatig, maar op een dag was hij niet thuis dus heb ik gewacht, maar het duurde nogal lang. Toen kwam ik op het idee om een stukje te gaan fietsen om een beetje de tijd te doden.

Toen ik op een gegeven moment tussen twee dorpjes fietsten, kreeg ik strek het gevoel dat ik foto's moest maken, iets wat ik vrijwel nooit doe met mijn mobiele telefoon.

Ik kan mij heel goed herinneren dat er vrijwel niks in de lucht was te zien, dat was ook op de foto's te zien, dacht ik.

Het was een mooie dag met vrijwel geen bewolking. Verder heb ik helemaal niet meer naar die foto's omgekeken tot ik besloot om de foto's via mijn telefoon op mijn pc tegaan zetten. En tot mijn grote verbazing is er toch iets heel duidelijks op een paar van de foto's te zien. En ik ben heel benieuwd wat anderen er van vinden, dus bij deze als mensen een reactie willen delen met mij, geef ik bij deze mijn email adres: M187s@live.nl



woensdag 20 juni 2012

Herbouw schip Willem Barentsz

 
In de Friese zeehaven Harlingen wordt de komende jaren het schip van Willem Barentsz herbouwd, zoveel mogelijk volgens de bouwmethode van eind 16e eeuw.


Het verhaal van Willem Barentsz is één van de meest heroïsche uit de Nederlandse maritieme geschiedenis, doorspekt van vindingrijkheid, grenzeloze moed en bijna bovenmenselijk doorzettingsvermogen. Barentsz stak in 1596 van wal in de hoop een Noordelijke doorvaart naar Azië te ontdekken, maar strandde met zijn schip in het ijs bij Nova Zembla. De maandenlange overwintering in het zelfgebouwde ‘Behouden Huys’ op Nova Zembla en de eindeloze, barre terugtocht naar de bewoonde wereld zijn ongekende huzarenstukjes.
Leerproject
De Stichting Expeditieschip Willem Barentsz laat dit stuk Hollands glorie herleven met de reconstructie van het schip. Dat gebeurt als leerproject. Na voltooiing zal het worden ingezet voor toeristische doeleinden, voor historisch onderzoek en voor opleiding en vorming van groepen die geïnteresseerd zijn in de scheepvaart. Droom van de initiatiefnemers is om met het schip een reis te maken naar ... Nova Zembla.
Doelstellingen
Onze doelstelling luidt 'Herbouw van het expeditieschip waarmee Willem Barentsz in 1596 de weg naar Azië via de Noordelijke route trachtte te vinden.'
Subdoelstellingen:
  1. Het zo zuiver mogelijk reconstrueren van het originele schip
  2. Educatieve functie gericht op de maritieme historie
  3. Het versterken van de toeristische activiteiten in Friesland en Harlingen in het bijzonder
  4. Bewaren van cultureel erfgoed
  5. Inzetten van van werkloze mensen en leerlingen
  6. Organiseren van en deelname aan recreatieve vaartochten en maritieme evenementen

maandag 11 juni 2012

DE BEGRAAFPLAATS ALGEMEEN


Aan de overzijde van de vaart,
rijen zerken, grijze graven
van de Begraafplaats Algemeen.
Zij die vertrouwen, kunnen geven,
nergens vind je meer van het leven,
dan op de Begraafplaats Algemeen.
Hier rijgen zich namen en getallen,
een simpele spreuk of een gedicht.
Het zijn


even veel signalen,
dat het leven zich op de toekomst richt.
Vele levenden zouden hier moeten rusten,
om bij zichzelf te rade te gaan.
Is dit de toekomst, die zij wensten.
Is dit het doel van ons bestaan.
Maar we zoeken elders de verlossing,
weinigen zie ik om me heen.
Er komt zelfs geen hond,
dat is verboden.
Op de Begraafplaats Algemeen.


algemene begraafplaats Harlingen; graf van Melle Dirkje v.d. Heide

donderdag 7 juni 2012


REGLEMENT VAN ORDE VOOR DE HUISHOUDING IN HET STADS WEESHUIS TE HARLINGEN, 1857.



Het ontbijt zal gebruikt worden in de zomermaanden des morgens ten 8 uur, en in de wintermaanden ten 7 ½ uur. Het middagmaal des middags ten 12 uur en het avondeten voor de kinderen beneden de 13 jaren ten 7 uur, en door die boven de dertien jaren oud ten 9 uur.

Zij zullen zich bij het luiden van de klok voor iederen maaltijd dadelijk aan tafel begeven, en niet met eten een aanvang mogen maken, voor dat er gebeden is, onder den maaltijd zich stil en ordentelijk gedragen en niet van tafel opstaan, voordat er gedankt is.



Weduwe van Arent Cornelis, naaivrouw in het Stads Weeshuis in Harlingen (Harlingen Boeit)



De Spijzen, welke zij dagelijks gebruiken, voor het middageten in:

's Zondags, Soep met groente en rijst, en daarin voor ieder persoon 100 gram Nederlandsch rundervleesch zonder beenderen en in het geheel ½ Ned. Pond rundervet.

Maandags, grove Gort, daarin voor ieder persoon 30 gram rundervet.

Dingsdags, Aardappelen met Kool, Wortelen of andere geschikte groenten, daarin voor ieder persoon 50 gram rundervet.

Woensdags. Zakkoek met Siroop en Boter, voor ieder persoon 25 gram boter.

Donderdags, groene, witte of graauwe Erwten, daarin voor iederpersoon 100 gram best gedroogd Spek.

Vrijdags, Aardappelen en Stokvisch met mostardsaus, voor ieder persoon 100 gram stockvisch en 25 gram boter.

Zaturdags, in de maanden Mei, Junij en Julij Rijst of grove Gort, daarin voor ieder persoon 30 gram boter. In de andere maanden Aardappelen met Kool, Rapen, Wortelen of andere geschikte groenten, daarin voor ieder persoon 40 gram boter.


Het ontbijt en het avondeten zal bestaan in een goede snee Roggebrood met boter en kaas, en waarbij tevens Thee gedronken wordt; bovendien zullen zij Dingsdags, Woensdags en Vrijdags avonds Brij eten, van Karnemelk en Gort.




Bron: GA Harlingen, Archief Voogden Weeshuis, invnr. 4808