OPEN DAG LUCHTMACHT, LEEUWARDEN
Hallo Harlingen
Vorige week een boekje gekocht in het Militair Luchtvaart Museum in Soesterberg.
De geschiedenis van vliegveld Leeuwarden.
Het boekje heet: Voor vriend en vijand paraat (ISBN 978 90 5194 384 9).
Dat is een vertaling van het Latijnse "Amicis inimicis promptus".
Het embleem van Vliegveld Leeuwarden.
Met kroontje (trouw aan het vorstenhuis) en Friesche Draeck.
Dit fabeldier schijnt zich ooit in Gaasterland bij het Rode Klif vertoond te hebben.
Op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 juni 1938 waren er openings-festiviteiten.
Toevallig vallen die data dit jaar op de zelfde dagen.
Vanaf augustus 1939 werd er i.v.m. de mobilisatie niet meer gevlogen.
Uiteraard waren de Duitsers zeer geïnteresseerd in het vliegveldje.
Het weiland werd verhard met puin uit het platgebombardeerde centrum van Rotterdam (sic).
Het vliegveld kreeg een militaire bestemming en na de oorlog is dat zo gebleven.
Misschien zit er een artikeltje in voor een van je websites.
Ik heb het boekje nog niet uitgelezen, dus ik kan je niet verder helpen.
Opname WO2
Vliegbasis Leeuwarden
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vliegbasis Leeuwarden is een van de drie laatste MOB's (Main Operation Base) van de Koninklijke Luchtmacht. De vliegbasis ligt enkele kilometers ten noordwesten van de Friese hoofdstad Leeuwarden. Er zijn circa 1200 personen (militairen en burgers) werkzaam.
Bijzonderheden
2 startbanen.
- Asfalt. 06-24 Lang 2957 m, breed 50 m.
- Asfalt. 09-27 Lang 2000 m, breed 50 m.
- ICAO-luchthaven identificatie EHLW.
- Nav.Aid; militair TACAN baken LWD CH094 X en sinds 2005 ILS
- Meteo; voor EHLW via KNMI METAR-pagina (zie link).
- Instrument-vliegprocedures; MTIP in PDF-format downloadable vanaf de website van de Amerikaanse NGA (zie link).
- Activiteiten na sluitingstijd; zweef en modelvluchten vanaf grasmat door de Friese Aero Club (zweefvliegen)en door Aeria (modelvliegen)
Geschiedenis
Vanaf 1938 was Leeuwarden oorspronkelijk een burgervliegveld met een grasmat, maar in 1940 werd het veld na bezetting door de Luftwaffe omgebouwd tot Fliegerhorst Leeuwarden en van een vast baanstelsel voorzien. Hiervoor werd onder meer puin gebruikt dat was verkregen door het bombardement op Rotterdam.
Vanaf Fliegerhorst Leeuwarden werden in de bezettingsperiode door de Luftwaffe dag- en nachtvluchten uitgevoerd met:
- Jachtvliegtuigen (Messerschmitt 109)
- Nachtjagers (Messerschmitt ME110)
- Bommenwerpers (Heinkel 111)
Vanaf eind 1944 kreeg het veld het echter zo zwaar te verduren dat operaties bijna onmogelijk werden en vlak voor de bevrijding werden de hangars en startbanen door achtergebleven Duitsers opgeblazen. Een van de oudste gebouwen (het oude KLM gebouw) werd echter gespaard en is nu een museum.
Na de oorlog werd het vliegveld herbouwd voor de KLM-vluchten naar Schiphol. In 1949 werd Leeuwarden in gebruik genomen als vliegbasis van de Koninklijke Luchtmacht.
In de eerste jaren van de NAVO oefenden verschillende luchtmachten op de vliegbasis Leeuwarden; deze was in die tijd een van de meest gebruikte vliegbases van West-Europa. Men beschikte over 5 ranges (oefenterreinen) waar vliegtuigen met scherp mochten schieten of bommen mochten afgooien; hiervan zijn alleen de Vliehors en de 'Temporary Reserved Airspaces' (TRA) boven de Noordzee over.
Het werd de eerste basis van de Koninklijke Luchtmacht waar straalvliegtuigen van het type Gloster Meteor F8 gestationeerd werden. De Meteor werd in 1956 vervangen door het type Hawker Hunter F6A, in 1964 werd deze weer vervangen door de Lockheed F-104 Starfighter en vanaf 1979 wordt gevlogen met het standaard multifunctionele NAVO-gevechtsvliegtuig General Dynamics F-16 Fighting Falcon.
Actualiteit
- 322 multi role (F-16) sqn. Belast met luchtverdedigings- en grondsteuntaken. Het is het enige Nederlandse luchtmacht sqn dat in WOII in Engeland werd opgericht en er als onderdeel van de RAF acties aan oorlogsacties heeft meegedaan.
- 323 TACTES (F-16) sqn. Belast met training, evaluatie en standaardisatie.
- 303 SAR sqn. Belast met Search and rescue (SAR) taken en het assisteren van nooddiensten middels de Agusta AB412.
- 630 grondoperationeel sqn. Belast met bewaking van de basis en van het detachement tijdens uitzendingen.
- 920 onderhouds sqn. Belast met onderhoud van elektronische en mechanische apparatuur en het wagenpark.
- 921 logistiek sqn. Belast met alle logistieke werkzaamheden, bevoorrading etc.
- 922 basis sqn. Belast met de platformtaken als verkeersleiding, brandweer, meteo.
De basis is ook gastheer voor een reservisten sqn.
Ook vindt op Leeuwarden de Fighter Weapon Instructor Training (FWIT) plaats waarbij personeel van alle NAVO luchtmachten tot wapeninstructeur wordt opgeleid.
Een andere taak van de vliegbasis Leeuwarden is de Quick Reaction Alert (QRA); een hoge paraatheidsgraad t.b.v. de verdediging van het luchtruim. Na de gebeurtenissen van 11 september 2001 is deze taak zeer belangrijk geworden.
Ook bevindt op de Vliegbasis Leeuwarden een zweefvliegclub, de Friese Aero Club.
Toekomst
Leeuwarden vormt samen met de andere F-16 basis, vliegbasis Volkel en de helikopterbasis vliegbasis Gilze-Rijen de laatste Main Operating Bases (MOB) van de Koninklijke Luchtmacht. Dat wil zeggen Volkel en Leeuwarden zijn de enige 2 bases in Nederland waar jachtvliegtuigen gestationeerd zijn. De andere bases (Soesterberg, Ypenburg, Deelen, Eindhoven en Twenthe b.v) zijn in de loop der jaren door bezuinig/reorganisatie opgeheven.
Nederland participeert momenteel nog voor een deel in de ontwikkeling van de Amerikaanse Joint Strike Fighter (JSF) die de opvolger van de F-16 zal moeten worden.
In november 2010 [1]. maakte de nieuwe minister van defensie H.Hillen bekend dat vanwege zeer stringente bezuinigingen de defensie sector in de komende 4 jaar totaal €200 miljoen moet inleveren. Dit gaat gepaard met een personeelsreductie over heel defensie van 10.000 personen (1 op de 7 functies). Voor de luchtmacht betekent dit een drastische inkrimping van het aantal vlieg en oefenuren en wederom opheffing van 2 F-16 squadrons. Hierbij is het concentreren van de resterende F-16 capaciteit op 1 vliegbasis een reële optie geworden. Vanuit de militaire vakbondskringen ACOM, AFMP en VBM/NOV werd al gesteld dat het de aanstaande sluiting van vliegbasis Leeuwarden betekent [2]. Het ministerie van defensie spreekt dit echter formeel tegen.