woensdag 24 december 2014


AFBREEKTIJDEN AFVAL AAN DE KUST EN IN ZEE




Papier en karton max. een half jaar

Klokhuis en schillen 14 dagen/ 2 maanden

WC-papier en tissues 2 tot 4 weken

Sigarettenpeuk 1,5 tot 10 jaar

Plastic tas 1 tot 20 jaar

Kauwgum 20 tot 25 jaar

IJzeren blikje 50 jaar

Plastic blikjes houder 400 jaar

Luiers 400 – 450 jaar

Plastic flesje 450 jaar

Nylon vislijn 600 jaar

Aluminium blikje 1 miljoen jaar

Glazen fles 1 miljoen jaar

Piepschuim eeuwig


De gigantische afvalstroom, die door de mensheid wordt geproduceerd, wordt slechts voor een klein gedeelte hergebruikt. In geïndustrialiseerde landen wordt het massaal verbrand, opgeslagen of gedumpt. Uiteindelijk komt alles in het water terecht en uiteindelijk de zee. Op de oceanen ontstaan drijvende vuilnisbelten, bestaande uit visnetten, plastic verpakkingen en overig drijfvuil. Het aantal van deze concentratie-punten, elke oceaan heeft er een aantal!) en de omvang ervan neemt gestaag toe.

Maar behalve met deze herkenbare objecten, komt er heel veel KLEIN afval in de goot (letterlijk) terecht (wegwerpaanstekers, stukjes van plastic verpakkingen (snoepgoed, drankjes, stukjes van verpakkingen etc.) Door regen en reiniging komt dit allemaal in het riool, het binnenwater en vervolgens de Waddenzee terecht.

Hier dient dit als VOEDSEL voor vogels, vissen en zee-zoogdieren. Zeevogels bijvoorbeeld hebben de neiging om alles wat op voedsel lijkt naar binnen te schrokken. Vissen doen dit ook en deze worden weer door zeehonden en bruinvissen bejaagd.

Dit foerageergedrag wordt hen allen fataal. De maag vult zich met afval en het slachtoffer sterft de hongerdood.

De aantallen nemen exponentieel toe en sommige habitats raken volledig verstoord.

Het wordt tijd om op de kleintjes te gaan letten. De kleine stukjes afval, die onze straten, bermen en goten vullen, zullen uiteindelijk in rivier en zee belanden, om daar hun dodelijke werk te doen.

Gelukkig is dit een “man-made problem” en liggen de oplossingen voor de hand.

De mens is aangesteld als rentmeester van de aarde en de natuur. Het wordt tijd dat we die rol serieus nemen, in plaats van het nonchalant en onwetend dumpen van sluipmoordenaars, die een ellendige dood veroorzaken bij meeuw, kabeljauw en zeehond.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten